המחקר הראשון מסוגו שנערך בארה"ב מעלה כי התשובה היא כן.
החוקרים ניתחו נתונים על צריכת שמן זית ומחלות לב וכלי דם (CVD) בשני מחקרים עוקבים פרוספקטיבים שנערכו בארה"ב, מחקר הבריאות של האחיות (61,181 נשים) ומחקר המעקב אחר אנשי מקצוע בתחום הבריאות (31,797 גברים), משנת 1990 עד 2014. התוצאה העיקרית שנבדקה הייתה ההיארעות המורכבת של אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ו- CVD קטלני.
במהלך מעקב ממוצע של 24 שנים, התרחשו 9797 אירועי CVD והצריכה של שמן זית סה"כ עלתה. לאחר התאמה לגורמי סיכון ל- CVD, נמצא כי משתתפים עם צריכה גבוהה יותר של שמן זית
( > 0.5כף ליום) היו בסיכון נמוך ב- 14% ל- CVD, בהשוואה לאלו שצרכו שמן זית פחות מפעם אחת בחודש.
בניתוחים נפרדים העריכו המחברים כי החלפת 5 גרם מרגרינה ליום ב- 5 גרם שמן זית תפחית ב- 6% את הסיכון ל- CVD.
צריכת שמן זית הייתה קשורה גם לרמות נמוכות יותר של סמנים דלקתיים ורמות HDL גבוהות יותר.