אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

רישום
לניוזלטר

[adning id="57105"]

עמוד הבית / מאמרים / מדריך בדיקות מעבדה – מאת פרופ' בן-עמי סלע / קלציטונין – Calcitonin

מדריך בדיקות מעבדה – מאת פרופ' בן-עמי סלע / קלציטונין – Calcitonin

 

 באדיבות ויקירפואה

   
  

מדריך בדיקות מעבדה – מאת פרופ' בן-עמי סלע /  קלציטונין – Calcitonin

 

  

מעבדה

 

כימיה בדם

 

תחום


הערכת פעילות הורמון

 


יחידות מדידה


פיקוגרם למיליליטר (pg/ml)



טווח ערכים תקין

 

פחות מ-100-150 פיקוגרם למיליליטר.

 

 

מטרת הבדיקה

אבחון של שאת מדולארית של בלוטת התריס, או של היפרפלזיה של תאי C בבלוטה זו.

 

בסיס פיזיולוגי

ההורמון קלציטונין התגלה רק בשנת 1962 והוא נחשב כאחד משלושת הגורמים לוויסות רמות סידן וזרחן בדם, ביחד עם ויטמין D וההורמון PTH. אך למרות מחקרים רבים אין עדיין הסכמה מוחלטת באשר לקשר ביו רמות קלציטונין ואלה של

סידן, מה גם שאין מִתאם מובהק בין מצבי חסר או עודף קלציטונין, בכל הקשור להומואוסטאזיס של סידן, או למחלת עצם. קלציטונין מיוצר על ידי תאי C הפּארא-פוליקולאריים בבלוטת התריס, אם כי יש ראיות להיותו מיוצר גם בבלוטת יותרת המוח (היפופיזה), במעי ובכבד. קלציטונין מופרש בצורת זימוגן או precursor, שמשקלו המולקולארי 15,000, ועובר בדם ביקוע לפפטיד פעיל בעל 32 חומצות אמיניות שמשקלו המולקולארי 3,500. הריכוז הנורמאלי של קלציטונין בדם נמוך בדרך כלל מ-100 פיקוגרם למיליליטר, והוא מופרש במהירות בשתן, כאשר תקופת מחצית החיים שלו בפלזמה אינה עולה על 10 דקות. יש אם כן לקחת בחשבון ערכים מוגברים של הורמון זה בדם, כאשר תפקוד הכליות אינו במיטבו.

 

ההשפעה הפיזיולוגית הבולטת ביותר של קלציטונין היא אנטגוניסטית לפעולת PTH, וניתן לחלקה להשפעתו על ההומאוסטאזיס של סידן וזרחן, אך גם לזו הקשורה לתפקוד מערכת העיכול. הזרקה תוך-ורידית של קלציטונין גורמת לירידה מהירה ברמות סידן וזרחן בנסיוב, זאת בגלל השפעת קלציטונין על העצם ועל הכליות. על פני תאים אוסטיאוקלסטים הורסי-עצם נמצאים קולטנים לקלציטונין, והאחרון מונע את פעילות PTH להגברת ספיגת העצם על ידי דיכוי פעילות האוסטיאוקלטים. בהתאם, קלציטונין מפחית את יציאת סידן וזרחן מהעצם לתוך מחזור הדם, וכך גם קטנה הפרשת הידרוקסיפרולין ומדדי ספיגת עצם אחרים בשתן. בנוסף, קלציטונין מפחית בכליות את הספיגה-מחדש של סידן, זרחן נתרן, אשלגן ומגנזיום. קלציטונין משפיע גם על המטבוליזם של ויטמין D, בכך שהוא מגביר באבוביות הקריבניות בכליה את ההידוקסילציה של 25hydroxy-vitD ליצירת הנגזר הפעיל של הוויטמין, 1,25dihydroxy vitD.

 

בעובר האנושי, נמצא שתאי C בבלוטת התריס מפותחים היטב כבר בשבוע ה-14 להיריון, אם כי לא ברור התפקיד של קלציטונין בעובר בכל הקשור להומאוסטאזיס של המינרלים והעצם הנוצרת. קלציטונין אינו חודר דרך דופן השליה, וייתכן שבדומה ל-PTH, פעילות הקלציטונין בעובר היא בלתי תלויה בפעילות הורמון זה באֵם. הפרשת קלציטונין מושפעת מרמת סידן בפלזמה, כמו גם ברמת ההורמונים הגסטרו-אנטראליים גסטרין, גלוקאגון ו-cholecystokinin, וכן בסטרואידי המין. הפרשת קלציטונין מושפעת בעיקר על ידי ריכוז סידן יוני בפלזמה, באופן שהפרשה זו גוברת במצבי היפרקלצמיה, ומעוכבת על ידי היפוקלצמיה. ויטמין D הוא בעל השפעה מעכבת הן על ביטוי הגן של קלציטונין והן על הפרשת הורמון זה. בהקשר זה, הצליחו לזהות על פני תאי C בבלוטת התריס קולטנים ל-1,25dihydroxy vitD. בנשים הרות ומיניקות, רמות קלציטונין עשויות להיות מוגברות.

 

היו דיווחים על כך שניתן לטפל בקלציטונין במחלת פג'ט, באופן המבטל רבים מהתסמינים הקליניים והביוכימיים של המחלה. טיפול מתמיד של קלציטונין בפג'ט, מקטין רמות פוספטאזה בסיסית וסידן, ומפחית הפרשת הידרוקסיפרולין בשתן. קלינית, טיפול זה הפחית את הכאבים והתסמינים הנוירולוגיים הכרוכים במחלה, והביא לשיפור במדדי צפיפות העצם. פפטיד מעורר ענין הידוע כ-katacalcin או PDN 21, מופרש אף הוא על ידי תאי C בבלוטת התריס, בריכוזים מולאריים דומים לאלה של קלציטונין, אך משמעותו אינה ברורה.

 

פענוח תוצאות הבדיקה

קלינית, מדידת רמת קלציטונין שעלולה אף להגיע עד כדי 2,000 פיקוגרם למיליליטר, משמשת בעיקר לאבחון קרצינומה מֶדוּלארית של בלוטת התריס, או לבחון אפשרות של מחלה סמויה בבני משפחה של חולה עם שאת מדולארית בבלוטת התריס בהם רמת הקלציטונין אינה עולה באופן משמעותי. ידוע שכרבע ממקרי קרצינומה מדולארית הם בעלי אופי משפחתי-תורשתי. במקרים האחרונים נותנים גירוי על ידי עירוי של סידן או של פנטגסטרין, ומודדים את רמת ההורמון בדם הנלקח בזמן 0 , ואחרי 2-3 פרקי זמן קצובים. אם הערכים המאוד מוגברים של קלציטונין, אינם דועכים לאחר ניתוח להסרת התירואיד, זו ראיה משמעותית לכך שנותרה רקמה שארית של הבלוטה הנגועה. רמות גבוהות של קלציטונין יכולות גם להופיע באלה עם קרצינומה של הריאות (בעיקר מסוג small cell), בנשים עם קרצינומה של השד, בקרצינואיד, אך גם בפנקראטיטיס ובתירואידיטיס, אך כאמור גם במקרים של כשל כליות. לעתים נמצא עליה משמעותית ברמת קלציטונין באלה עם אנמיה ממארת או בתסמונת זלינגר-אליסון, וזאת בגלל רמת גסטרין מוגברת. רמת קלציטונין מוגברת נמצא בכמחצית הנבדקים עם סרטן ריאות מסוג oat cell carcinoma. בצמקת כבד אלכוהולית ניתן למצוא רמות קךציטונין מוגברות, במקרים של פסבדו-היפופאראתירואידיזם, וכן בשאת של תאי APUD. קלציטונין מוגבר ניתן לעתים לגלות בגידולים נוירואנדוקריניים כפאוכרומוציטומה. רמות קלציטונין גבוהות מוצאים גם בתסמונת הגנטית NEN II בה יש בבלוטות התריס וביותרת בלוטת התריס וכן ביותרת הכליה.

 

הוראות לביצוע הבדיקה

יש לדגום את הדם לאחר צום של 8-12 שעות, במבחנה כימית (פקק אדום או צהוב) או במבחנת הפארין (פקק ירוק), ורצוי לסרכז מהר את הדם להימנע מהמוליזה של תאים אדומים. נסיוב או פלזמה המוליטיים, או דגימה שלא נשמרה לאורך מספר ימים בהקפאה, הן סיבות לדחיית הדגימה.

 

וובינרים קרובים

 

  • הטיפול בשומני הדם–איך נמנע את האירוע הבא

 

  • הטיפול בשומני הדם בקבוצות סיכון–מי מרוויח יותר

 

  • החשיבות בטיפול אגרסיבי ומשולב בחולים לאחר ACS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • צמח הקנביס והפוטנציאל הרפואי הגלום בו
  •  סטנדרטיזציה של קנביס לשימוש רפואי – שרשרת הערך של מוצרי הקנביס הרפואי בישראל ותנאי האיכות הנדרשים
  • מחקר ופיתוח דור העתיד של מוצרי הקנביס הרפואי
  • עיקרי הרפורמה הנוכחית בקנביס רפואי והמשמעויות שלה

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • מהו מעכב 4/6CDK?
  • יעילות מעכבי 4/6CDK בסרטן שד מוקדם HR+ HER2- – ורזניו נכנס השנה לסל
  • יעילות מעכבי 4/6CDK בסרטן שד גרורתי HR+ HER2-
  • תפקיד מתאמת סרטן השד בליווי המטופלת בסרטן שד

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • מחלת המיגרנה: רקע, מאפיינים ואיפיון – סקירת האופציות הטיפוליות הקיימות

 

  • המפגשים עם הרוקחים במסע המטופל

 

  • הטיפולים הקיימים שאבווי מציעה

 

  • סיכום ו-Key takeaways

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

חברות בפוקוס

Eli Lilly

0מאמרים
1וובינרים
101עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות

EISAI

0מאמרים
0וובינרים
10עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות

PADAGIS

0מאמרים
0וובינרים
111עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות
נגישות

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

כניסה לאזור מוגבל

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת משתמשים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

או

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולהסכם הפרטיות