הצהרת נכנס לאתר

 

האתר מיועד לרוקחים ולאנשי מקצוע בתחום הפרמצבטיקה בישראל וכן לרופאים, צוות רפואי ואחרים העוסקים בתחומים הרלוונטיים בישראל. המידע הכלול באתר הוא מידע מקצועי ומדעי ומנוסח בהתאם. 

 

האמור באתר ביחס לתכשירים, טיפולים, וטכנולוגיות רפואיות אחרות מיועד למתן מידע כללי בלבד, ואינו מהווה תחליף להתייעצות עם אנשי מקצוע.

 

השימוש בתכשירים, ובטכנולוגיות הרפואיות, או בטיפולים הנזכרים באתר כפוף לתנאי הרישום שלהם ולאמור בעלון לרופא ובעלון לצרכן הרלוונטיים, או למידע בספרות המקצועית הרלוונטית ואין לראות באמור באתר משום עידוד ו/או המלצה לעשיית שימוש בתכשירים, טיפולים וטכנולוגיות רפואיות אחרות שלא בהתאם לתנאים אלה.

 

המידע המופיע באתר זה אשר מובא מטעם חברות התרופות / מזון רפואי / ציוד רפואי, הינו על אחריות הגוף אשר העביר אלינו את המידע.

 

השימוש באתר הוא על פי "תנאי השימוש באתר" כפי שמתפרסמים באתר.

 

אני מסכים ומצהיר כי אני עומד בתנאים לכניסה לאתר



כניסה למנויים
כתובת דוא"ל:
ססמא:
משתמש חדש

pharmaline-facebook

 

פרמקו-תזונה (Nutraceuticals ) - לקחים מצריכת ויטמין E
התפרסם במהדורה מס' 15  (פברואר 2005) במדור תזונה
מאת ניר ברק

השימוש בתזונה או בתוספי תזונה, מתוך כוונה להיטיב עם הבריאות או אפילו לרפא מחלות מסוימות, נפוץ ברפואה המסורתית ברחבי העולם. חומרים בעלי פעילות ביולוגית קיימים במזון וניתנים להוצאה ולריכוז לתוספי מזון. דוגמאות לכך הם: פולי-פנולים (polyphenols), פיטו-אסטרוגנים (phytoestrogens), פיטו-סטרולים (phytosterols) וחומצות שומן רב-לא-רוויות (PUFA).
 
מדפי בתי המרקחת, העמוסים בתוספי תזונה שונים מיצרנים רבים, מעידים כי מדובר בשוק גדול. בארה"ב גלגלה תעשיית תוספי המזון בשנת 2003 סך של 18.8 מיליארד דולר, ובישראל הראה סקר מבת של משרד הבריאות, כי 21.5% מהנדגמים צרכו תוספי תזונה בחודש האחרון. במחקר שפורסם ב-IMAJ בינואר 2004 הראו המחברים, כי שיעור המשתמשים בישראל ברפואה משלימה או חלופית  (Complementary and alternative medicines) עלה מ-6% בשנת 1993 ל-10% בשנת 2000.
 
מבלי לנתח את הסיבות מדוע מטופלים מעדיפים לבחור בערוץ זה כדי לנסות להביא מזור למחלתם, ספק אם הם מכירים את המחקר שפורסם ב-Eur J Epidemiol - 2003. במחקר זה התברר, כי בקרב חולות סרטן השד שפנו לטיפולים חלופיים, המחלה הייתה מפושטת יותר. ממצא זה מעיד, כי על האיחור בפנייה לטיפול רפואי מקובל שילמו חולות אלו מחיר כבד.

 

אחת השאלות המרכזיות העומדות על הפרק בשימוש בפרמקו-תזונה היא, עד כמה בטוח הדבר ומהי התמיכה המדעית המצדיקה אותו. ניקח לדוגמה את ויטמין E ונבחן את הרקע, ההצדקה והבסיס המדעי לשימוש בו בפרמקו-תזונה.

 

 ויטמין E בתזונה


תפקידו של הוויטמין בגופני הוא לשמש כאנטי-אוקסידנט, במיוחד בתהליכי החמצון של שומנים. הכמות היומית המומלצת לצריכה (RDA) היא 35 מ"ג ליום ומבוססת על צריכתו בתצורת α-tocopherol. תצורות נוספות בהן הוא קיים בטבע (β-, γ-, δ-tocopherols) אינן מתקשרות לחלבון הקושר את ה α-tocopherol, או לחלופין, אינן הופכות בגוף לתצורת הα-, ומכאן שאינן תורמות לפעילותו של ויטמין זה.

רק מקרים מועטים של מצבי חסר בוויטמין E תועדו בספרות הרפואית. הסימנים של חסר בוויטמין זה הם נוירופאתיה פריפרית וחוסר יציבות בהליכה (אטאקסיה). המקור העיקרי של ויטמין E בתזונה נמצא בשמנים צמחיים, המספקים כמחצית מכמות ויטמין E בכלכלה המערבית. מקורות עשירים נוספים הם דגני בוקר, אגוזים ופירות.

 

ויטמין E במינונים גבוהים


ויטמין E במינונים גבוהים עלול לגרום נזק בריאותי. יש להדגיש, כי לא נרשמו מקרים בהם נגרמו תופעות לוואי ממינונים גבוהים של ויטמין E כאשר מקורו היה המזון בלבד. דיווחים של בעיות כתוצאה מלקיחת מינונים עודפים של ויטמין זה ידועים רק כאשר הוא נלקח כתוסף, בצורה מרוכזת.
 
החשש ממינון גבוה של ויטמין E מיוחס להשפעה אפשרית שלו על קרישות הדם: לוויטמין E אינטראקציה ידוע עם ויטמין K, שאותו הוא נוגד. בנוסף לכך, בתנאי מעבדה, גורם ויטמין E לירידה בצימות טסיות. שתי עובדות אלו מעלות את החשש, כי שימוש בוויטמין E בכמויות גדולות עלול להגביר את הנטייה לדימום בקרב הצורכים אותו. במחקר שבוצע לאחרונה, תיארו BOOTH וחב' כי תוספת של 1,000 יחידות של ויטמין E ליום במשך 12 שבועות, גרמה לירידה של פי שלושה בחלבוני הקרישה באנשים בריאים. בעקבות ממצאים אלו ודומים להם הוחלט לקבוע ערך Upper tolerable Level, שהוא ערך שלא רצוי לחרוג ממנו, בגלל החשש מתופעות לוואי לא רצויות. יש להדגיש, כי בקביעת ערך זה אין משתמע שלמינונים גבוהים של תוסף מזון יש ערך בריאותי, אלא המלצה לציבור שלא רצוי לעבור ערכים אלו. ערךUL  עבור ויטמין E נקבע ל-1,000 מ"ג ליום לאדם בוגר.

 

יש לציין, כי לאחרונה פורסמה מטא-אנליזה שאיחדה את ממצאי כל המחקרים כפולי הסמיות שבהם השתמשו בתוסף המכיל ויטמין E (ANNALS OF INTERNAL MEDICINE 2005). סקירה זאת הראתה, כי במחקרים אשר בהם השתמשו החוקרים במינונים של ויטמין E הגבוהים מ-400 מ"ג ליום, שיעור התמותה היה גבוה יותר, וכי בחישובי רגרסיה נמצא, כי העלייה בתמותה החלה בערך סף של 150 מ"ג ליום.

 

האם יש תועלת בריאותית בצריכת ויטמין E במינונים גבוהים?


בטבלה מס' 1 נכללו מחקרים שבוצעו בשיטה כפולת סמויות על האוכלוסייה הכללית (ולא על חולים במחלה מסוימת) ואשר בדקו שיפור בריאותי ולא שיפור בערך מעבדתי. מעיון בתוצאות מחקרים אלו עולה, כי התועלת מהשימוש בוויטמין E בהכללה גורפת לכלל האוכלוסייה, לא הוכחה כמשפרת את הבריאות.  

 

מחקר

התערבות

אוכלוסייה

מטרה

תוצאה

Hercberg S        2004

120 mg of ascorbic acid, 30 mg of vitamin E, 6 mg of beta carotene, 100 mug of selenium, and 20 mg of zinc

 

13 017 French adults

reducing the incidence of cancer and ischemic cardiovascular disease in the general population

No major differences were detected between the groups in total cancer incidence ischemic cardiovascular disease incidence or all-cause mortality

Meydani SN 2004

Vitamin E (200 IU)

617 persons aged at least 65 years in long-term care facilities

Incidence of respiratory tract infections

No statistically significant effect on lower respiratory tract infections in elderly nursing home residents. A protective effect of vitamin E supplementation on upper respiratory tract infections

Tornwall ME 2004

alpha-tocopherol 50 mg, or beta-carotene 20 mg, or both

male smokers, aged 50-69 years

coronary heart disease

findings do not advocate the use of alpha-tocopherol or beta-carotene supplements in prevention of CHD among male smokers.

McNeil JJ

2004

500 IU of natural vitamin E

 subjects with early or no cataract, aged 55 to 80 years

The incidence and progression rates of age-related cataract

Did not reduce the incidence of or progression of nuclear, cortical, or posterior subcapsular cataracts

Gratt JM 2002

vitamin E 200 g/dL a tocopheryl acetate

Non-institutionalized men and women were at least 60 years of age

incidence and severity of acute respiratory tract infections

vitamin E 200 mg daily adversely affected the severity, but not the incidence, of acute respiratory tract infections


כיוון שיכולתו של ויטמין E לתפקד כאנטי-אוקסידנט מעמידה אותו בפוטנציאל לעזור במיוחד לאנשים הנמצאים בסיכון לחלות במחלת לב,  בוצעו מספר מחקרים גדולים גם באוכלוסייה זאת (טבלה מס' 2).

 

מחקר

אוכלוסייה

התערבות

מטרה

תוצאה

Heart Protection Study Collaborative Group 2002

20536 UKadults (aged 40–80) with coronary disease, other occlusive arterial disease, or diabetes

antioxidant vitamin supplementation (600 mg vitamin E, 250 mg vitamin C, and 20 mg -carotene daily)

major coronary events (for overall analyses) and fatal or non-fatal vascular events (for subcategory analyses), with subsidiary assessments of cancer and of other major morbidity.

Among the high-risk individuals that were studied, these antioxidant vitamins appeared to be safe. But, although this regimen increased blood vitamin concentrations substantially, it did not produce any significant reductions in the 5-year mortality from, or incidence of, any type of vascular disease, cancer, or other major outcome.

Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS)

 

-tocopherol (capsules containing 800 IU daily for first 546 patients; 400 IU daily for remainder); 967 received identical placebo capsules.

2002 patients with angiographically proven coronary atherosclerosis

The primary endpoints were a combination of cardiovascular death and non-fatal MI as well as non-fatal Ml alone.

-tocopherol treatment substantially reduces the rate of non-fatal MI, with beneficial effects apparent after 1 year of treatment

HOPE Investigators

2004

natural source vitamin E (400 IU/day)

9541 people, 993 of which had renal insufficiency. Participants had either known cardiovascular disease or diabetes and at least one additional coronary risk factor.

The primary study outcome after an average of 4.5 years was the composite of myocardial infarction, stroke, or cardiovascular death. Secondary outcomes included revascularizations, total mortality, and clinical proteinuria.

In people with mild-to-moderate renal insufficiency at high cardiovascular risk, vitamin E at a dose of 400 IU/day had no apparent effect on cardiovascular outcomes.


    
לסיכום, לאור דיווחים שפורסמו לאחרונה, המעלים את החשש כי צריכת ויטמין E בכמויות גדולות עלולה להגביר תמותה (MILLER 2005), ועקב חוסר קיומן של הוכחות שצריכה כזו משפרת את הבריאות, נראה כי בשלב זה אין מקום להמליץ על צריכת ויטמין זה בכמויות גדולות. 

 

דר' ניר ברק מומחה לתזונה קלינית, פנימית ד', בי"ח בילינסון

 

 

הוסף תגובה חדשה
תגובות
לא נשלחו עדיין תגובות.
תנאי השימוש באתרקישוריםצור קשר • כל הזכויות שמורות פארמה-ליין © 2007