הצהרת נכנס לאתר

 

האתר מיועד לרוקחים ולאנשי מקצוע בתחום הפרמצבטיקה בישראל וכן לרופאים, צוות רפואי ואחרים העוסקים בתחומים הרלוונטיים בישראל. המידע הכלול באתר הוא מידע מקצועי ומדעי ומנוסח בהתאם. 

 

האמור באתר ביחס לתכשירים, טיפולים, וטכנולוגיות רפואיות אחרות מיועד למתן מידע כללי בלבד, ואינו מהווה תחליף להתייעצות עם אנשי מקצוע.

 

השימוש בתכשירים, ובטכנולוגיות הרפואיות, או בטיפולים הנזכרים באתר כפוף לתנאי הרישום שלהם ולאמור בעלון לרופא ובעלון לצרכן הרלוונטיים, או למידע בספרות המקצועית הרלוונטית ואין לראות באמור באתר משום עידוד ו/או המלצה לעשיית שימוש בתכשירים, טיפולים וטכנולוגיות רפואיות אחרות שלא בהתאם לתנאים אלה.

 

המידע המופיע באתר זה אשר מובא מטעם חברות התרופות / מזון רפואי / ציוד רפואי, הינו על אחריות הגוף אשר העביר אלינו את המידע.

 

השימוש באתר הוא על פי "תנאי השימוש באתר" כפי שמתפרסמים באתר.

 

אני מסכים ומצהיר כי אני עומד בתנאים לכניסה לאתר



× סגירה
להרחבה בנושא
כניסה למנויים
כתובת דוא"ל:
ססמא:
משתמש חדש

pharmaline-facebook

 

תזונה

 

השפעת המצב התזונתי והרגלי האכילה על זמן האשפוז של קשישים – מחקר מעקב
רקע: על פי ההערכה, כ-30%-57% מהקשישים המאושפזים נמצאים במצב תזונתי ירוד, ורבים עוד יותר נמצאים בסיכון להידרדרות תזונתית. סיכון תזונתי ותת-תזונה נמצאו קשורים לעלייה בסיכון לתמותה ולתחלואה. מטרה: מטרת מחקר זה הייתה להעריך את ההימצאות של סיכון תזונתי בקרב קשישים שמגיעים לאשפוז אקוטי ולקבוע את ההשפעה של מצב זה על השימוש בשירותי בריאות לאחר האשפוז.
פוליפנולים: פיטוכימיקלים המשרים אנזימים המגנים על התא (cytoprotective)
אנזימי PHASE II מוכרים כחלק מה-DRUG METABOLIZING SYSTEM. זוהי קבוצת אנזימים המצויים בריכוז גבוה בכבד, אך גם במקומות אחרים בגוף, בהם מתבצע חילוף חומרים בין הגוף והסביבה, כגון הריאות והמעיים. בכבד יש לאנזימים אלו תפקיד חשוב בנטרול ואלימינציה של תרופות. אנזימי PHASE I מוסיפים או חושפים קבוצה פונקציונלית בתרופה על ידי חמצון, חיזור או הידרוליזה. המוכרים מבין אנזימיPHASE I הם אלו השייכים לקבוצת ציטוכרום 450P (CYTOCHROME P450), היושבים באנדופלסמיק רטיקולום החלק. אנזימי PHASE I הופכים את התרופות למסיסות מעט יותר במים ומנטרלים במידה רבה את פעילותם, אך לעתים הופכים אותם למטבוליטים ריאקטיביים המסוגלים לפגוע בשומנים, בחלבונים וב-DNA.
יציבה ונפילות בגיל השלישי - הקשר התזונתי
פציעות ואירועים טראומטיים הקשורים בנפילות הם בעלי משמעות קריטית בתחומים של בריאות הציבור, הן מבחינת הסבל האישי והן מבחינת העלויות הגבוהות למערכת הבריאות{1 }. הידרדרות במדדי יציבה וניעה מעלה את הסיכון לנפילות בקרב קשישים. בישראל, בכל שנה, 20% מבני 60 ומעלה ו-40% מבני 80 ומעלה מגיעים לחדר מיון עקב טראומה שקשורה בנפילות [ 2].
האם השינויים בחושים (chemosensory) החלים עם הגיל משפיעים על הצריכה התזונתית?
כאשר אנו טועמים ופל שוקולד עם קרם קרמל הממלא את פינו, איזו תחושה יש לנו? או הטעם המריר האופייני של שוקולד מריר, איזה ריח מגיע לאפנו בתהליך הלעיסה? האם ילד בן 5 יחוש ריחות וטעמים אלו באופן שונה מאדם בן 50? מהו הקשר בין טעם לבין ריח?
איבוד משקל ותת-משקל בקרב קשישים
משקלו הממוצע של אדם, איש ואישה כאחת, עולה במהלך חייו עד לעשור השישי. אחרי כן יורד והולך המשקל הממוצע תוך שילוב של איבוד מסת שריר ואי-עליית מסת שומן. תהליך זה, המגיע לשיאו בסרקופניה קשה בעשור העשירי, נתפס בד"כ כפיזיולוגי. אולם קיימות עדויות מצטברות והולכות לאופי הפתולוגי של ירידת מסת גוף בקרב קשישים ולתרומתה לנכות, תחלואה ותמותה. בסקירתנו הקצרה נציין ונדגיש את הגדרתה הרפואית/ תזונתית של תופעה זו, את שכיחותה, ממדיה ותרומתה לתהליכים פתולוגיים. במאמרים עוקבים נפרט מנגנוני ירידת משקל ותת-משקל בקשיש, ליקויים בוויסות התיאבון ותסמונת FTT (Failure-to-Thrive).
מחסורים תזונתיים בגיל המבוגר - המלצות לתוספים
האוכלוסייה המבוגרת נמצאת בסיכון לחוסר במרכיבים תזונתיים מסיבות שונות: ירידה במצב הכלכלי, ירידה בתיאבון, חולי, שימוש בתרופות, בעיות בספיגה של מרכיבי מזון ועוד. בסקרי תזונה שנערכו בארץ (באזור הנגב) ובעולם התגלה מחסור בקרב אוכלוסיית הקשישים במגוון רחב של ויטמינים ומינרלים. צריכתם של אלו הושוותה להמלצות ה-DRI ובחלק מהסקרים נערכו גם בדיקות דם לבדיקת רמות הויטמינים והמינרלים. הויטמינים והמינרלים ה"מועדים" ביותר למחסור הם ויטמינים מקבוצת B, חומצה פולית וויטמין B12, וכן הויטמינים D ו-E. בקבוצת המינרלים התגלה מחסור ניכר בעיקר באבץ וסידן. להלן נפרט לגבי הויטמינים והמינרלים ונביא המלצות למטפלים לשקול מתן תוספי ויטמינים ומינרלים או תוספי מזון לאוכלוסייה המבוגרת.
טיפול תרופתי בהשמנה
הטיפול התרופתי בהשמנה שונה מטיפולים תרופתיים אחרים. השוני מתבטא בכך שהתרופות אינן גורמות לאפקט הטיפולי (ירידה במשקל) באופן ישיר, אלא עוזרות למטופל לשנות את הרגלי חייו ועל ידי כך להשיג את הירידה הרצויה במשקל. לדוגמה, מידת הירידה בערכי לחץ הדם במטופל הנוטל תרופות נגד יתר לחץ דם תלויה במינון התרופה ובהיענות החולה לטיפול, אולם אדם הנוטל תרופה לטיפול במשקלו, מידת הירידה במשקל תלויה בעיקר במה שהמטופל אוכל ובמידה פחותה במינון התרופה.
חומצות שומן מסוג אומגה
בספטמבר 2004 התירה רשות המזון האמריקאית (FDA) לציין על מוצרים המכילים חומצות שומן מסוג אומגה את ההערה הבאה: "יש עדויות (לא חותכות) שצריכת חומצות שומן מסוג אומגה עשויה להוריד את הסיכון לחלות במחלת לב". להלן נסקור בקצרה את המידע הקיים לגבי חומרים אלו.
פרמקו-תזונה (Nutraceuticals ) - לקחים מצריכת ויטמין E
השימוש בתזונה או בתוספי תזונה, מתוך כוונה להיטיב עם הבריאות או אפילו לרפא מחלות מסוימות, נפוץ ברפואה המסורתית ברחבי העולם. חומרים בעלי פעילות ביולוגית קיימים במזון וניתנים להוצאה ולריכוז לתוספי מזון. דוגמאות לכך הם: פולי-פנולים (polyphenols), פיטו-אסטרוגנים (phytoestrogens), פיטו-סטרולים (phytosterols) וחומצות שומן רב-לא-רוויות (PUFA).
הזנה תוך-ורידית - תמיסות החלבון
בניגוד לתמיסות השומן והפחמימות, שתפקידן העיקרי בהזנה התוך-ורידית הוא להוות מקור אנרגיה זמין, הרי שתמיסות החלבון מספקות חומצות אמינו המשמשות כ"אבני הבנייה" של החלבונים הדרושים לגופנו. יתר על כן, האנרגיה המושגת מפחמימות ושומן ניתנת לאגירה בגופנו (בצורת רקמת שומן) בעוד שלגופנו אין מאגרי חלבון. כאשר אנו צורכים חלבון בעודף, חומצות האמינו המרכיבות את החלבונים מפורקות, ואטום החנקן הופך לאוריאה ומופרש בשתן.
נהלים למתן TPN
תמיסות ה- TPN מוכנות ע"י צוות בית מרקחת מיומן שעבר הדרכה על נהלי הכנת התמיסות וכן דרכי ניטור החולה במשך תקופת הטיפול. יש להקים צוות TPN בבתי החולים שיכלול: רופא, רוקח, אחות ודיאטנית לצורך בדיקת החולים לנחיצות הטיפול ב TPN, יצירת מרכיבי ה- TPN וכן מעורבות בניטור החולה במשך הטיפול.
הזנה תוך-ורידית
הזנה תוך-ורידית (TPN) משמשת מאז שנות השישים כלי טיפולי כאשר המעי אינו מתפקד. בזמן מתן TPN אנו עוקפים מנגנוני בקרה רבים הקיימים בגוף, ולמעשה אנו שולטים במשק האנרגיה, הנוזלים, האלקטרוליטים, הפחמימות, החלבונים, השומנים והוויטמינים. לכל אחד מהמרכיבים שצוינו יש תכונות אופייניות ותפקידים ייחודיים.
תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל)- תרכובות מיוחדות
מרבית ארגוני הבריאות בעולם, כולל משרד הבריאות בארץ, ממליצים על הנקה כהזנה אידיאלית של תינוקות בשנת חייהם הראשונה. אולם כאשר תינוק אינו יונק או יונק חלקית, משמשות תרכובות המזון לתינוקות (תמ"ל) להזנה במקום חלב-אם עד גיל שנה. בסקירה הקודמת הרחבנו אודות תמ"ל על בסיס חלב פרה וסויה והתאמתן לתזונת תינוקות. בכתבה זו נסקור את התמ"ל המיוחדות, הכוללות תמ"ל היפואלרגניות, תמ"ל ללא לקטוז, תמ"ל להחזר קיבה-ושט (reflux), תמ"ל המותאמות לפגים לאחר שחרורם מבית החולים, ותמ"ל המיועדות לתינוקות עם מחלות מטבוליות מולדות.
תנאי השימוש באתרקישוריםצור קשר • כל הזכויות שמורות פארמה-ליין © 2007